Pantone barva roku 2022
22.12.2021
Pantone barva roku 2022

Pantone Colour Institute, zabývající se již přes 20 let predikcí barev, si po loňské barevné dvojici opět připravil překvapení. Svět je plný změn a nejen v Pantone věří, že to budou změny příjemné. Novým odstínem se stala barva Very Peri. Jak přijmou Češi odstín květů brčálu?

V Pantone Colour Institute vytvořili a spravují standardizovaný systém barev, který disponuje přes 2,5 tisíci přesně definovaných odstínů. Jsou kategorizovány podle druhu potiskovaného materiálu (mají vzorníky pro natírané i nenatírané papíry, textil nebo plast, či vzorníky podle druhů barev –⁠ speciální pro metalické nebo zářivě neonové palety a další). Ani tato velká knihovna ale nestačila pro reflexi blízké budoucnosti. Pantone poprvé v historii vytvořilo zbrusu nový odstín, který akcentuje naši dobu změn a inovací. Doteď byla barva roku volena ze stávajících vzorníku na základě aktuálních společenských a kulturních událostí.

Nacházíme se v době změn, po všemožných lockdownech a odloučení se naše vnímání světa a standardy mění. Digitální technologické sliby se postupně stávají skutečností, naše hranice reality se rozšiřují s virtuálním a digitálním prostorem. Dynamicky objevujeme nové trendy v herním průmyslu, metaverse nebo možnosti digitálního umění přes NFT.

pantone

Celý tento digitální přechod jen akceleroval kreativitu v Pantone Colour Institute, jehož odborníci přišli s odstínem nazvaným Very Peri (PANTONE 17-3938). Vytvořili světlý odstín fialové, který snoubí modrou (znamenající vděčnost a stálost) s podtóny červené (symbolizující energii, život, nové možnosti a nadšení z nových zítřků). Barva roku 2022 má posílit naši sebedůvěru a stimulovat zvídavost a kreativitu. Peri v názvu odstínu vychází z Periwincle – česky barvínku, stálezelené rostlinky s fialovými květy (tedy v barvě Very Peri)​, možná ji znáte pod jejím lidovým názvem brčál. České spojení brčálová zelená vychází z latinského pojmenování barvínku a naráží na to, že rostlina vítězí nad zimou a je zelená po celý rok.  Angličtina se naopak zaměřuje na barvu květů a Periwincle blue/violet odkazuje ke krásnému odstínu fialkové.

V západní společnosti fialová symbolizuje majestátnost a odkaz na církevní hodnostáře a je přijímána s nadšením. V průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 obsadila v oblíbenosti barev mezi Čechy 5. příčku. Snad se nenecháme ovlivnit názvem spojeným s brčálem a tuto krásnou živou barvu necháme zářit v designech příštího roku. V digitální agentuře QUB už jsme na designování s novou barevnou paletou připraveni a moc se těšíme na neotřelé kombinace, které tento odstín nabízí. Jak by se vám třeba líbila aplikace v barvách Very Peri v kombinaci s trendy khaki zelenou? Barva roku 2022 bude super v dark i light modu!

Za QUB Digital,

Ivana Stránská