Navštivte Ukrajinu a objevte Kyjev
13.10.2021
Navštivte Ukrajinu a objevte Kyjev

​​​​​​Architektura, kuchyně, náboženství nebo sport – to je jen malá část toho, co denně přitahuje miliony turistů do Kyjeva. Do hlavního a současně největšího města Ukrajiny, které leží v centru této země na břehu řeky Dněpr a jedná se o jedno z nejzelenějších měst na světě. Do nejvýznamnějšího kulturního, historického a ekonomického centra země. Do města, které stojí na počátku dějin Kyjevské Rusi. Právě v Kyjevě v roce 988, za vlády knížete Vladimíra I, proběhlo "Svěcení Rusi", tedy zavedení křesťanství jako státního náboženství na Kyjevské Rusi. To byl počátek pravoslavné církve na Ukrajině a stavby ​nejkrásnějších a největších pravoslavných chrámů na světě.

kiev

V tomto článku se v krátkosti seznámíte s dějinami těchto míst, naplánujete si trasu a seznámíte se s důležitými aspekty své cesty.

Jak s Covi​​dem?

Kvůli situaci s COVID-19 se pravidla pro vstup na Ukrajinu neustále mění, ale vždy se můžete podívat na aktuální podmínky vstupu do země na tomto odkazu https://visitukraine.today.

Trocha z Wikip​edie… 

Kyjev (ukrajinsky Київ, Kyjiv [ˈkɪjiw]; rusky Киев, Kijev, anglicky Kyiv) je hlavní a největší město Ukrajiny, správní středisko Kyjevské oblasti a jedno z největších a nejstarších měst v Evropě. Město leží na řece Dněpr v severní části země. Zaujímá rozlohu 827 km² a v roce 2020 zde žilo přes 2,96 miliony obyvatel, včetně aglomerace pak přes 3,65 miliony obyvatel. Kyjev je kulturní a hospodářské centrum země, dopravní křižovatka a centrum elektrotechnického průmyslu. Pro svou starobylost bývá nazýván „matkou ruských měst“.

Kyjev je mimořádně bohatý na historické a kulturní zajímavosti. V Kyjevě můžete vidět mnoho starověkých katedrál, kostelů a klášterů, které UNESCO zařadilo na seznam historických památek. Na vlastní oči spatříte sochu Matka Vlast postavenou na počest Dne vítězství ve druhé světové válce, která je vyšší než Socha svobody v New Yorku a památník Krista Spasitele v Rio de Janeiru, a samozřejmě ochutnáte vynikající místní kuchyni – to je to, co do hlavního města Ukrajiny nejvíce přitahuje turisty z celého světa.

ukraine

Jak se tam do​​stat?

Nejlepší a nejrychlejší způsob je samozřejmě letadlem. Jednou z nejvyužívanějších možností je let Praha-Kyjev (letiště Boryspil). Letiště se nachází nedaleko Kyjeva. Poté můžete jet do centra města vlakem nebo autobusem, jejichž zastávky jsou poblíž letiště, nebo si můžete vzít taxi. Do hlavního města Ukrajiny létají České aerolinie, přičemž cena jednosměrné letenky s příručním zavazadlem je od 2 200 Kč.

Druhou, efektivnější možností, a to jak z finančního hlediska, tak z hlediska logistiky, je letět z letiště v Pardubicích na letiště Žuljany, které se nachází v samotném Kyjevě. Z Pardubic do Kyjeva létá letecká společnost WizzAir​ a jednosměrnou letenku s příručním zavazadlem pořídíte od 300 Kč. Na Ukrajině fungují perfektně takové služby jako Bolt a Uber, takže si v aplikaci můžete objednat taxi a do centra města se z letiště dostanete zhruba za 100–200 Kč.

V Kyjevě jsou zastoupeny téměř všechny druhy městské hromadné dopravy: metro, městské vlaky, tramvaje, trolejb​​​usy, autobusy, lanovky a říční tramvaje. Nejoblíbenějším a nejvyužívanějším je metro. Naplánovat trasy MHD, případně zaplatit můžete rovnou přes Google Maps.

Kde by​​​dlet?​

Zarezervujte si hotel nebo apartmán předem prostřednictvím aplikací Booking nebo Airbnb, kde si vyberete bydlení podle svých představ. Doporučoval bych zvolit ubytování v centru, v blízkosti ulice Chreščatyk, cena v dobrém hotelu za dvoulůžkový pokoj by se zde měla pohybovat kolem 1000 až 1500 Kč.

Co navštívit​?

Nenechte si ujít některá z nejzajímavějších míst pro pěší toulky Kyjevem:

  • Kyjevskopečerská Lávra
  • C​hreščatyk
  • Zlatá brána
  • Oblouk/ Oblouk přátelství národů
  • Andrejevskij spusk/ sestup
  • Drevnij Podol
  • Divadla (operní, loutková atd.)
  • Muzea (zlata, vody, lidového umění, hologramů, zbraní a desítky dalších zajímavých muzeí a výstav).

Doporučuji vám, abyste zahájili svou cestu od „Majdanu nezávislosti“ k „Oblouku přátelství národů“, poté pokračujte k „Vladimirskému mostu“ (most pro pěší a cyklisty) a sejděte dolů k hlavní historické památce Kyjeva – Andrejevskému spusku/ sestupu. Následně si můžete vzít taxi a jet asi 4 km do Muzea historie války, kde se můžete podívat na sochu Matka Vlast. Nedaleko od ní stojí Kyjevskopečerská lávra. Jedná se o pravoslavný klášterní komplex, založený roku 1051. Komplex je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO (trasa na Google Maps).  

V Kyjevě je nesmírné množství historických míst, architektonických památek, parků a mnoho dalšího, proto si můžete bez problémů plánovat procházky a exkurze podle svých vlastních zájmů a představ. To vše najdete na tomto odkazu https://ukraine.ua/visit/.​

Co ​​si dát k jídlu?

V Kyjevě má hlavní zastoupení především národní ukrajinská a evropská kuchyně, ale pokud si budete přát, můžete lehce najít i zařízení s asijskou nebo jakoukoli jinou exotickou kuchyní.

Z populárních jídel tradiční ukrajinské kuchyně si v restauracích Kyjeva můžete vybrat vareniky, tradiční kotletu po kyjevsky, palačinky s různými druhy náplní, znamenitý ukrajinský boršč se sádlem a pampuškami.

borscht

Co si dát k ​​pití?

K nejoblíbenějším nealkoholickým nápojům na Ukrajině patří „uzvar“. Alkoholických nápojů je nepřeberné množství, nejznámější z nich jsou „varenucha“ - mezi jeho hlavní složení patří vodka nebo samohonka, ovoce a koření; „spotykač“ - příprava této tinktury trvá dlouho, ale odmění vás za trpělivost svou fantastickou chutí strouhaného muškátového oříšku, skořice a vanilky, vařených na bázi vodky; a samotná vodka je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů na Ukrajině. Nejpopulárnější a současně považována za jednu z nejlepších na světě je vodka „Nemiroff s pepřem“. Nenechte se však zmámit​ silně alkoholickými nápoji, protože brzy ráno jedete do Černobylu! O tom vám povím v pokračování tohoto​ článku.

Kyryl Paliukh​

​