Otužování: Jak s ním začít a chlad si zamilovat
10.03.2021
Otužování: Jak s ním začít a chlad si zamilovat

​​Otužování se stalo v covidové době skoro až národním sportem. Všechny sociální sítě i weby jsou zaplavené fotkami nadšených otužilců, kteří se v kuliších vrhají do vody mezi ledové kry, nebo si dokonce díru do ledu sami vysekají. Bez pochyby otužilce poznáte tak, že na břehu vody nechá pantofle, jeho kůže je rudá chladem a má o dost méně vrstev oblečení než všichni ostatní (nebo nemá dokonce žádnou). Začít s otužováním ale znamená individuální, postupnou a někdy i dlouhou cestu, která rozhodně nezačíná skokem mezi kusy plavajícího ledu.

O tom, jak a proč jsem se oddala chladu já, jsem vám již popsala zde. Nyní vám popíšu svoji cestu a sepíšu pár rad a kroků, jak i teplomilný člověk může najít zalíbení v chladu.

Důležité však je zmínit, že v otužování je vše opravdu velmi individuální, neexistuje žádný jednotný návod, postup nebo způsob. Je třeba poslouchat své tělo, nehnat se za rekordy, nepřekonávat svoje ego, ani někoho trumfovat. Já osobně se vyvaruji i počítání času, odmítám časové "challenge" a vnímám při každém otužování svoje pocity, protože některý den tělo vydrží víc, některý míň.

Jak jsem si k chladu našla cestu já aneb ne-univerzální postup pro milovníky tepla, aby jim nezamrznul úsměv ve tváři: 

​​​​1.     Otevřené okno při spánku nebo při cvičení

Otužování nemusí začít hned vodou. Dobrým začátkem kromě spánku u otevřeného okna je také cvičení na chladnějším vzduchu v řádech několika minut. Taková ranní pětiminutová rozcvička u otevřeného okna vás skvěle nakopne do celého dne. (To mohu za sebe potvrdit, mimochodem denně cvičím s Office Fitness.)

2.     Méně vrs​​tev oblečení

Pokud půjdete vynést koš se smetím, na nákup do nedalekého obchodu či na krátkou procházku se psem, doporučuje se začátečníkům vzít si o vrstvu oblečení méně. Já k tomu vždy nasadím svižnější tempo a tělo se doopravdy zahřeje samo.

3.     Studená sprch​​a

Záměrně píšu „studená“ nikoliv „ledová“, protože na začátek je opravdu dobré snižovat teplotu spíše od vlažné vody po studenou, tedy neotáčet kohoutek ve sprše ihned naplno doprava. Obecně se doporučuje začít od nohou po kolena a rukou po lokty a postupovat se studenou vodou nahoru směrem k srdci. Díky průtoku krve z končetin do centra těla a také nervové soustavě bude mít tělo nadneseně pocit, že se otužuje celé.

Cílem je ale užít si ten pocit z chladu - pokud se vám tedy budou zatínat zuby nebo se nebudete moci uvolnit, je nutné zvolnit a ubrat chladovou zátěž. Já osobně jsem začala opravdu pomalu a v řádech vteřin ve vlažné a později studené vodě. Důležitá je hlavně pravidelnost, ale pokud máte den, kdy se vám kohoutek otáčet nechce, nenuťte se do toho, ať si ze studené vody neuděláte nesnesitelnou povinnost.

Jestli jste milovníkem horké sprchy (jako já), klidně se sprchujte celou dobu v teplé vodě a otužování nechte až na závěr. Je ale možné střídat v krátkých intervalech (cca po 20 vteřinách) teplou a studenou vodu, přičemž vždy na závěr dejte vodu studenou.

Jakmile vypnete vodu, nebalte se hned do ručníku, ale nechte tělo, aby se zahřálo přirozeně. Já osobně chodím do menšího podřepu nebo si lehce zatancuji. 

4.     Kostka ​​ledu

Pokud vám studená voda stačit nebude a budete se chtít posunout dál, je ideální čas začít s ledovým otužováním. Protože se nic nemá přehánět, doporučuji začít kostkou ledu, a tou přejíždět přes místa, kde se vyskytuje tzv. hnědý tuk, tedy v oblasti ramen, trapézových svalů, hrudníku, krku a rukou. Jedná se o metabolicky aktivní tkáně, které nám pomáhají hubnout. Díky hnědému tuku si tělo dokáže samo vytvořit teplo a při jeho aktivaci právě studenou vodou dochází ke zvýšení energetického výdeje, tudíž dojde ke spálení většího počtu kalorií. (Takže se studenou sprchou vlastně i hubne, není to skvělé?)

5.     Kyblík s ledem a​​​ vodou

Stejně jako se studenou vodou je dobré začínat u končetin, vyšším levelem je kýbl s ledem a vodou, do kterého si postupně budete namáčet nohy po kolena a ruce po lokty. Efekt je stejný jako u studené vody, krev v těle cirkuluje, a tak bude mít tělo přeneseně pocit, že se otužuje celé.

6.     Ledová spr​cha

Dalším krokem v otužování je ledová sprcha. Konkrétně postup následující: otočení kohoutku úplně doprava, potom pár vteřin, kdy víte, že přijde opravdu hodně studená voda (během nich se občas i proklínám), první vteřiny ledové vody a pak už jen uvolnění a příjemný pocit, který vám vyšle tělo. Nebojte se žádného šoku, pokud se budete celou sprchu podvědomě připravovat na otužování, mozek bude vysílat signály tělu, co přijde, a ledová sprcha vám nemůže uškodit.

7.     Otužování ve​ vodě venku

Samotným vrchol​em je otužování v zimních měsících v tekoucí či stojaté vodě venku. Dnes není problém najít v téměř každém městě partu otužilců, kteří se do vody vrhají pravidelně. Důležité je ale nenechat se jimi strhnout. Nechtějte lámat rekordy jako ti, kteří se tomu věnují déle.

Před každým otužováním v ledové vodě venku je dobré tělo rozcvičit, do vody jít dle vlastního tempa (když se necítíte na potopení celého těla, není to vůbec špatně, příště to třeba půjde lépe) a pořádně dýchat. Když cítíte, že vám to stačí, tak je dobré z vody vylézt, opět se trošku rozhýbat (v tuto chvíli se vám kůže krásně zabarví do červena), pak se svižně osušit a obléknout se. Rozhodně nebuďte v ledové vodě déle než 20 minut.

Pokud chcete otužování spojit i s Wim Hofovou metodou, která kromě ledových koupelí zahrnuje také dechová cvičení a meditaci, přečtete si můj již zmiňovaný článek.

otuzovani.JPG​I venku můžete​​ s otužováním začít postupně, stačí do vody potápět nejdříve kotníky, později i lýtka.

​Několik rad pro všechny budoucí i stávající otuž​ilce:

  • Do ledové vody venku nikdy nechoďte sami, vemte si s sebou parťáka, který na vás případně dohlédne (i když otužování není nebezpečné, nikdy nevíte, co se může stát).
  • Otužujte se pouze pokud se cítíte zdrávi a fit.
  • Nespěchejte, nepoměřujte se s ostatními, nedělejte to kvůli fotkám na Instagram (těch už je tam dost), jen si to všechno užívejte.
  • Neberte chlad jako svého nepřítele, ale jako svého průvodce a pomocníka k lepší imunitě i psychickému rozpoložení.
  • Snažte se v otužování najít pravidelnost, ale když se vám nebude chtít, neberte to jako selhání.
  • Nelekejte se, pokud při otužování budete mít najednou větší pocit hladu, je to naprosto normální, protože se vám zrychlí metabolismus.

Na závěr bych chtěla všem, kdo se do otužování pustí, popřát hlavně pevnou vůli, protože o tu vlastně jde, a mnoho příjemných pocitů při oddávání se chladu.

Pamatujte, že není důležité, „kdo vydrží víc“ a že není první v cíli ten, který nejrychleji vystartuje, ale ten, který je připravený. Proto „nepřepalte“ start.

A na závěr přidávám svoji fotku z jednoho z večerních otužování v jezírku.

otuzovani-v-jezirku.jpg

 Kateřina Mazánková