5 nejlepších doplňků pro zimní imunitu
22.10.2020
5 nejlepších doplňků pro zimní imunitu

​​V zimních měsících je na náš organismus vyvíjen zvýšený nápor, ať už kvůli studenému počasí a nebo tím, že před zimními svátky má deadline řada projektů. Imunita v tomto období dostává co proto a zaslouží si trochu podpory. Pojďme se po​​​dívat na 5 nejúčinnějších potravinových doplňků, které posílí (nejen) imunitu.

Zinek

Zinek je hned po železu druhým nejrozšířenějším stopovým prvkem v těle. Bez něj nemůže imunitní systém správně fungovat. Je totiž potřeba pro vývoj imunitních buněk, jejich komunikaci a také hraje významnou roli při zánětlivých reakcích.

Až 30 % starší populace trpí nedostatkem tohoto základního prvku. Zinek je běžně obsažen v telecím mase, fazolích, konopném a dýňovém semínku, ovesných vločkách, kešu nebo vejcích. Podle výzkumů snižuje riziko nákazy onemocnění dýchacích cest a snižuje dobu léčby nachlazení.

Vitam​​in D3

Vitamin D3, neboli cholikalciferol, reguluje činnost stovek genů prakticky ve všech tkáních. Významně ovlivňuje imunitní systém, což vysvětluje, proč tak často trpíme chřipkou nebo nachlazením v zimních měsících, kdy je méně slunečního záření. Mohlo by nám být podezřelé, proč Skandinávci (žijící ve “slunečním stínu") netrpí virózami více než my - ale má to jednoduché vysvětlení. Mají zvýšený příjem vitaminu D ve stravě.

Zdrojem vitaminu D3 jsou především tučné mořské ryby, vaječný žloutek nebo plnotučné mléko. Cholikalciferol také účinně snižuje zánětlivou odezvu​, a tím podporuje imunitní systém. Jeho nedostatek koreluje se zhoršeným průběhem COVIDu.

Omega-3 mastné k​yseliny

Omega-3 mastné kyseliny (EPA, DHA) zlepšují funkci imunitních buněk. EPA a DHA kyseliny regulují aktivitu makrofágních buněk, které hrají kritickou roli v obranných mechanismech imunitního systému. Efekt mají i na cytokiny a další imunitní buňky. Omega-3 jsou významné i pro řadu mentálních funkcí a běžně se používají při ADHD terapii.

Nejlepším přírodním zdrojem těchto mastných kyselin jsou losos, vejce, sardinky, vlašské ořechy a chia semínka.​​

Léko​řice

Lékořice se používala již ve starověkém Egyptě a běžně se jí přezdívá jako “otec bylinných léčiv". V čínské medicíně je označována jako Gan Cao. Její hlavní účinná látka, glycyrrhizin, je 50x sladší než sacharóza, ale kvůli svojí hnědé barvě se nepoužívá jako sladidlo.

Glycyrrhizin má imunostimulační, anti-virální, anti-mikrobiální, anti-karcinogenní a hepatoprotektivní účinky (ochrana jater). Na játra má tak silný účinek, že se uplatňuje při terapii onemocnění jater, jako je steatóza. Finové ji zase přidávají do alkoholu (např. vodka Koskenkorva) pro neutralizaci jeho škodlivých efektů. Urychluje také odhlenění a zklidňuje zánět v krku i nosní dutině.

Podle předběžných výzkumů glycyrrhizin zabraňuje replikaci koronaviru. U první verze viru SARS snižoval jeho schopnost přilnutí a vniknutí do buněk. Lékořice je k dispozici ve formě drceného kořene a různých čajových směsí. V ajurvédské medicíně je označována jako lepkavá, těžká, studená a se sladkou chutí a charakterem.

Zázvor

Zázvor má silné protizánětlivé a antioxidační účinky a proto je skvělým nástrojem pro posílení imunitního systému. Jeho hlavní účinnou látkou je gingerol. Podle výzkumů má silný antivirální a antibakteriální efekt a zvyšuje testosteron. Podle této studie je čerstvý zázvor účinný proti HRSV (respirační syncyciální virus). Viru také zabraňuje v přilnutí k ostatním buňkám.

V ajurvédské medicíně se používá již po tisíciletí pro léčbu problémů se zažíváním, krevním oběhem a dýchacího ústrojí. Je zde klasifikován jako těžký, suchý, ostrý, horký, a má sladký charakter s pronikavou chutí.

Nejdůležitější je rovnováha.

Nejlepší terapií pro zvýšení imunity je péče o zdraví zažívacího traktu, je​​likož 70 % imunitního systému sídlí ve slizničním imunitním systému. Základem všeho je samozřejmě rovnováha. Nadužívání kteréhokoliv zmíněného doplňku může vést k negativním symptomům, proto všeho s mírou.​​

Jan Jileček