Grafika pro děti očima Viky
29.06.2022
Grafika pro děti očima Viky

​Dvanáctiletá Viky napsala skvělou autentickou reportáž z kurzu grafiky pro dě​​ti pořádaného Cleverlance.​ Publikováno bez úprav.​​​

1. lekce​

Úplně na začátku 1. lekce jsme se představili ostatním jako na jiných kurzech, ale k tomu jsme ještě řekli co bychom se chtěli naučit. Jakmile jsme se představili lekce mohla začít. Nejdřív nám řekli barvu roku (která se jmenuje Very Peri) a jak je pro designéra důležitá. Vlastně designér používá barvu roku skoro všude. Taky jsme se bavili o kole barev, kde je krásně vidět kontrast barev. Potom jsme měli historii barev. Je hodně zajímavé že už v pravěku používali bílou barvu, protože bílá se získává blbě a ještě pomocí nějakých chemických látek. A třeba Římané měli rádi různé odstíny hnědé takže takový romantický styl. Další téma byl pigment. Podle toho jaké dáme pojidlo do pigmentu vzniknou různé barvy. Dřív se jako pojidlo používal med, olej nebo vajíčko. Třeba když se dá do pigmentu jako pojidlo med tak vzniknou akvarelové barvy nebo taky to stejné akorát s vajíčkem tak vzniknou tempery. Poslední téma bylo z jakých různých kamenů se dělají různé barvy. Třeba žlutá se dělá ze sopečného kamene nebo je zajímavé že bílá se dělá z černého kamene sice je tam nějaká chemická úprava, ale to je věc vedlejší. Na konci hodiny jsme dostali “domácí úkol" vymyslet vlastní barevnou paletu do příštího týdne. Mě to hrozně moc bavilo a těším se na další lekce grafiky.

 paleta

2. lekce​

V 2. lekci jsme se bavili o typografii. Nejdřív jsme probírali historii psaní. Úplně první písmo byly hieroglyfy, které vymysleli v Egyptě.Tenhle druh písma byl časově náročný. Si představte kdybyste museli kreslit třeba kachnu kvůli jednomu slovu. Další písmo vymysleli Féničané a bylo to první hláskové písmo a z něho potom vznikla Latinka, kterou píšeme i v dnešní době. Jedno z předposledních témat bylo to že jsme si vysvětlovali co je patkové a nepatkové písmo momentálně píšu nepatkovým. Dále co jsou versálky a mínusky. A předposlední co jsme dělali bylo že nám vysvětlovali plakátové a takové to které se dává do novin a tak dále. Plakátové má zaujmout a udělat dojem, ale někdy je skoro nečitelné. Zase naopak to novinářské se musí dobře číst. Poslední co jsme dělali bylo to že nám poslali odkaz na webovou stránku do chatu. Tam jsme si mohli cvičit rozmístění písmen v nadpisech a tak dále. Jako minule nám dali “domácí úkol" ale tentokrát jsme měli nakreslit nebo namalovat svoje jméno (viz obrázek v záhlaví článku). Zase jako minule mě to fakt hodně bavilo a těším se na příště.

3. lekce

Ve 3. lekci jsme se zajímali o komiksech. Úplně první téma co jsme probírali byly takové ty okénka a říkali jsme si že ty okénka můžou být různě uspořádané tak aby čtenáře zaujali. Potom takové stínování v černobílém komiksu, že třeba 1. okénko je do šeda, 2. a 3. okénko je do bíla a tak dále. Nějak uprostřed hodiny jsme si zkoušeli si namalovat svůj komiks, ale jenom strip. To je komiks s dvěma nebo třemi okénky. Jakmile jsme dodělali svůj “komiks" tak hodina skončila. I teďka mě to moc bavilo a těším se na příště.


komix

4. lekce

Na 4. lekci jsme malovali a vymýšleli svůj pytlík bonbónů. Nejdřív jsme museli vymyslet název, já jsem vymyslela Japonky. Potom styl písma a když jsme měli hotový náčrt tužkou tak jsme si vymysleli paletu barev. Jakmile jsme vybarvili název, tak jsme udělali design jako třeba obrázek příchuti: meloun, marshmelouny atd. Kolem toho lístky nebo něco jiného. Taky jsme tam museli napsat kolik to váží jaká je to příchuť (pro jistotu). Během toho nám říkali Michal s Ivanou o kontrastu a zlatém řezu. Naše pytlíky bonbónů jsme jim na konci hodiny ukázali. Pochválili nás a řekli ať tomu doděláme nějaké zajímavé pozadí a vyfotíme jim to. Jako každá lekce grafiky mě bavila a navíc na tomhle jsme si procvičili typografii a výběr barev, které se k sobě hodí.

5. lekce​ 

Na 5. lekci jsme pracovali s Figmou. Předělávali jsme pytlík bonbónů do počítače, který jsme dělali minule. Nejdřív jsme si nastavili formát papíru a nastavili mu barvu. Potom jsme udělali nadpis a upravili ho. Taky jsme tam dali různé tvary a na jedné webové stránce jsme našli různé vektorové obrázky. Do dalšího týdne jsme to měli dodělat a poslat. K tomu ten co to měl nejhezčí tak dostane pytlík bonbónů. Všechny lekce grafiky byly super a asi nejvíc mě bavila 3. lekce. Pokud by byly další tak bych se určitě zapojila.

 Viky


Sledujte nás a v brzké době vám přineseme výtvory i ostatních účastníků kurzu - protože kdo by nechtěl vidět nejhezčí pytlík bonbónů!​