Černobyl změní váš pohled na svět
27.10.2021
Černobyl změní váš pohled na svět

​​Slavná počítačová hra „Stalker“ vyvinutá ukrajinskou společností GTS Game World, kde se události odehrávají v alternativní současnosti v zapovězené zóně kolem černobylské jaderné elektrárny, a seriál HBO „Černobyl“ dnes učinily z Pripjati (opuštěného města poblíž této jaderné elektrárny) hlavní turistickou destinaci na Ukrajině. 

Než se do Černobylu vydáme, pojďme si připomenout, co přesně se při havárii místní jaderné elektrárny seběhlo.

Trocha z Wikipe​​die… 

Černobylská havárie je dosud nejzávažnější havárií v historii jaderné energetiky. V časných ranních hodinách v sobotu 26. dubna 1986 došlo během technické zkoušky v Černobylské jaderné elektrárně na severu Ukrajiny k abnormálnímu vzrůstu výkonu a následnému prudkému zvýšení tlaku páry v jaderném reaktoru typu RBMK-1000 ve 4. bloku elektrárny. V 01:23 moskevského času odhodila mohutná parní expanze víko reaktoru a vyústila v požár, sérii dalších explozí a roztavení reaktoru. Aktivní zóna reaktoru a související bezpečnostní systémy byly okamžitě zničeny nebo těžce poškozeny. Okolí reaktoru bylo kontaminováno radioaktivními úlomky grafitu a palivových tyčí.

Do atmosféry se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií do celé severní polokoule. Byly kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Široké okolí elektrárny, včetně blízkého města Pripjať, bylo evakuováno a změněno v uzavřenou zónu. V období 1986–2000 došlo k přesídlení více než 350 000 lidí. Budova reaktoru byla ještě v roce 1986 obestavěna železobetonovým sarkofágem, který měl zamezit další kontaminaci okolního prostředí. V letech 2010–2019 byl postaven nový kryt, který obklopuje ten původní.

pripjat

​​Je to bezpečné?

Ano, za předpokladu, že cestujete oficiálně v doprovodu profesionálního průvodce. Podle Asociace černobylského turismu navštíví černobylskou jadernou elektrárnu a uzavřenou zónu každý rok desítky tisíc turistů a jejich počet každým rokem roste. Množství záření, kterému je člověk vystaven při návštěvě černobylské zóny, je přibližně stejné jako při dlouhém letu.

Hlavním nebezpečím není samotné záření, ale vratké a nestabilní stavby, které byly opuštěny po dobu 30 let a z jejichž struktur bylo vyříznuto mnoho kovu. Proto musíte chodit ve skupinách a striktně dodržovat pokyny průvodce.

Průvodci vždy nosí Geigerův počítač pro měření radiace a turisté si mohou osobně ověřit bezpečnou úroveň radiace. Neměli byste však zůstat v uzavřené černobylské zóně déle, než je čas vymezený na prohlídku. To už by mohlo být nebezpečné.

kolo

Jak se tam dos​​​tat?

​Dnes nemusíte být „stalkerem“ (člověk, který proniká do objektů, které lidé běžně nemohou vidět, ve většině případů je to nebezpečné a ilegální), abyste se dostali do města Pripjať a černobylské jaderné elektrárny. Pravidelně se tam konají legální exkurze, které si můžete objednat na internetu. Zde je například odkaz, kde si můžete zajistit prohlídku v angličtině: https://chernobyl-tour.com​.

Z Kyjeva do Pripjati je to asi 120 km. Cestovní společnosti, které organizují výlety, dovezou lidi přímo z Kyjeva a pak zpět, nicméně to nemusí být vždy v nabídce, proto byste si zpáteční cestu měli určitě nechat potvrdit.

Za jednodenní exkurzi zaplatíte okolo 2000-2500 Kč.

Co tam můžet​e​​​ vidět?

Kdo toto místo jednou navštíví, bude už navždy pohlížet na život jiným způsobem. Projdete se opuštěnými ulicemi, zábavním parkem, uvidíte ruské kolo i samotné nádraží. Pro srovnání se podívejte na fotografie, jak tato místa vypadala před nehodou – v každém člověku toto srovnání vyvolá velmi silné pocity.

chernobyl_play.jpg​​​
Mnoho exkurzí zahrnuje také ukázku takzvaného objektu Duga, což byl sovětský radarový systém, využívaný jako součást systému včasné výstrahy ABM. Byl v provozu od července 1976 do prosince 1989. Pohled na něj vás nenechá lhostejnými a umožní vám pochopit rozměr "studené války" mezi Sovětským svazem a Spojenými státy.     

Duga.jpg       

Pro milovníky dobré hudby doporučuji poslechnout si píseň „1986​“ od populární skupiny ONUKA, která je věnována černobylské tragédii. Otec sólisty této skupiny se účastnil odstraňování následků ​černobylské havárie. 

Ukrajina je zajímavá a osobitá země, kde každý člověk najde něco pro sebe a samozřejmě přiveze nějaké suvenýry pro své blízké. Velmi populární jsou takové suvenýry jako: “Petříkovská malba" (barevné malované nádobí), dýmky, šperky, vodka a hlavně si nezapomeňte koupit čokoládové bonbóny.

Doufám, že byl pro vás tento článek užitečný. Přeji vám zajímavé a záživné cestování!

Kyryl Paliukh​