Domácí přírodní kosmetika - kouzlení, které zvládnete i doma
03.06.2021
Domácí přírodní kosmetika - kouzlení, které zvládnete i doma

​​​V dnešní době se stále více a více rozmáhá trend navracení se k přírodě. Co má dneska označení BIO, organic, nature friendly, GMO free nebo vegan, to nás tak nějak láká víc, protože máme pocit, že je to lepší. Ještě více nás lákají věci, které jsou vyráběné ručně nebo doma. Výhodou je, že doma se toho dá vyrobit spousta, třeba i domácí kosmetika.

A protože si už nějakou dobu kosmetiku, ke které používám pouze suroviny přírodního původu, doma vyrábím, rozhodla jsem se o své znalosti podělit i s ostatními. V dubnu se proto uskutečnil online workshop, ve kterém jsem ostatním kolegyním předala základní informace o přírodní kosmetice, a také si všechny účastnice vyzkoušely vyrobit vlastní balzám na rty a tuhý deodorant.

Balzam.jpg

Níže se dočteš, proč se vyplatí se do takové výroby pustit, co vše se dá vyrobit v domácích podmínkách, z jakých surovin a také jaký je princip samotné výroby.

Jaké výhody má domácí výrob​a kosmetiky?

  • znáš přesné složení – víš, přesně, co si do výrobku dáš a nepřekvapí tě, že třeba pečující balzám na rty obsahuje toxickou sloučeninu nebezpečnou pro dýchací soustavu (ano, i balzámy od známých značek obsahují tyto látky)
  • neplatíš za značku a celkově je výroba levnější – pokud si budeš vyrábět vlastní kosmetiku, nebudeš platit zbytečné peníze za značku a také ingredience se dají sehnat za poměrně nízké ceny (tak třeba balzám, který jsme vyráběly, dle mého odhadu vyšel na cca 30 Kč a deodorant na zhruba 50 Kč)
  • pouze přírodní složení – pokud si do výrobku dáš ingredience přírodního původu, máš stoprocentní jistotu, že tvůj výsledný produkt bude bez chemie
  • výrobek bude podle vlastní vůně – máš radši ovocnější nebo sladší vůně? Ať tak nebo tak, pokud si budeš vyrábět vlastní kosmetiku, můžeš si vůni i její intenzitu zvolit podle sebe, případně vůni můžeš vynechat úplně
  • ekologičnost – víš, že jedna tubička na balzám nebo tuhý deodorant se dá používat opakovaně? A že se dá dokonce využít i tubička z komerční kosmetiky? Takže vlastně stačí vypotřebovat jednu a můžeš si ji doplnit a používat neustále
  • super pocit z výroby – když si vyrobíš něco svého, budeš pak mít jistě lepší pocit, než z komerčního a koupeného výrobku

Co se dá z domácích surovin vykouzlit?

Možná ani netušíš, kolik máš doma v kuchyni ingrediencí, ze kterých se dá vytvořit velké množství kosmetiky a dalších kouzel. Kromě pleťové kosmetiky, balzámů, deodorantů či šlehaných másel, se dají vyrobit také mastičky a se zakoupením ještě několika dalších surovin také dekorativní kosmetika nebo některé prostředky z domácí drogerie. K tomu všemu vesměs stačí jen pár olejů, másel, jedlá soda, esenciální oleje, kukuřičný škrob a mýdlové vločky.

deodorant.jpg 


Výhody a vlastnosti jednotlivých olejů a más​el

Během workshopu jsme si s kolegyněmi řekly výhody a vlastnosti jednotlivých surovin, tedy proč je dobré dávat si na obličej olej, jaké pozitivní účinky má třeba včelí vosk a nebo proč se do tuhého deodorantu přidává jedlá soda. U veškerého složení kosmetiky je nutné zaměřit se na oleje, každý má totiž své speciální vlastnosti a jiný stupeň tzv. komedogenity (to je vlastnost, která způsobuje ucpávání pórů, čím vyšší má stupeň, tím více póry ucpává). Vytvořila jsem takový souhrn těchto informací, který si můžeš stáhnout zde.

Proč jsem začala s domácí kosmetikou, jaká to má pozitiva, co se dá ze surovin z kuchyně vytvořit a jaké jsou vlastnosti a pozitivní účinky používaných surovin se dozvíš v první části videa z workshopu.

Jaký je princip výroby balzámu na rty a tuhé​ho deodorantu

Je to všechno vlastně hrozně jednoduché, stačí k tomu základní kuchyňské náčiní a pár surovin (možná některé budeš muset dokoupit, protože v kuchyni se běžně nevyskytují, ale vše se dá sehnat na e-shopech nebo i v drogerii). Balzám i deodorant je možné vyrobit tak, že se ve vodní lázni rozehřejí všechny suroviny, přidají se vitamíny, v případě deodorantu ještě kukuřičný škrob a jedlá soda a na závěr se celá roztavená směs ovoní esenciálním olejem podle požadované vůně.

Přesný postup výroby balzámu na rty i deodorantu si můžeš zhlédnout ve videu z druhé části workshopu.

O domácí přírodní kosmetice by mohlo být napsáno hodně a vyrobeno ještě víc. V tomto prvním workshopu jsem se proto zaměřila na to nejjednodušší - na výrobu a na úvodní informace. Jelikož se kolegyním workshop líbil a všechny si jej velmi chválily (ještě více si chválily vyrobené produkty), je dost možné, že brzy uskutečníme druhé kolo workshopu a naučíme se kouzlit dále. A určitě se zase podělíme o zkušenosti.

Pokud k výrobě domácí kosmetiky máš jakýkoliv dotaz, neváhej mě kontaktovat třeba na instagramu (k_mazankova)​. Ráda ti se vším poradím.​

Kateřina Mazánková​

 

​