Jak vznikla Java akademie
05.04.2017
Jak vznikla Java akademie

​​Do Cleverlance se hlásí spousta praxe chtivých studentů, kteří chtějí získat zkušenosti už při škole. A my o ně máme zájem. Docela dlouho jsme ale naráželi na fakt, že když student řeší projekt na škole, ta mu zároveň nasimuluje ideální podmínky. Střet s praxí, která hraje i s proměnnými "budget" (malý), "personální obsazení" (lidí je málo, práce moc) nebo "termín dodání" (včera), byl zdrojem mnoha drobných, ale častých kolizí.

Suma sumárum, když firma přijímá studenta nebo absolventa, je zároveň potřeba uvolnit pro něj mentora, který ho provede začátky. Což je neefektivní. A drahé. A pak nás to napadlo: stejně organizujeme odborná školení - tak co kdybychom to spojili s přijímacím řízením a základním zaučením? Když jsme se rozhlíželi, jak ho udělat nejlíp, zjistili jsme, že hlavní problém je obvykle délka: dva nebo i tři měsíce je prostě hrozně moc (kdo někdy navštěvoval jazykovku, zná: tu se to nehodí, tam zrovna nelze, a na konci je účastníků o hezkých 20 % míň a polovina ze zbytku má 30% neúčast, protože přesně tolik bylo zapotřebí k úspěšnému dokončení kurzu).​

A o několik litrů kávy později... vznikla myšlenka akademií. Čtrnáctidenní intenzivní workshop je tak akorát dlouhý, aby si jeho absolvent "osahal", čemu se chce věnovat - jestli si vystačí s Java SE nebo ho víc láká Java EE, automatizované testy... - pod trvalým dohledem mentorů, kteří díky svojí běžné práci vědí, jak to celé funguje. Je dost času ho seznámit s pravidly testování, záludnostmi a fičurami frameworků, nechat ho přičichnout k Liferay nebo Wicketu, zkusí si analýzu i návrh architektury. Nám to dává možnost vybrat si z lidí, kteří mají opravdový zájem - a jim zase možnost vyzkoušet si, jak to chodí na skutečných projektech. A když jsou zvlášť dobří, dostanou od nás přímo pracovní nabídku (s tím, že support ze strany mentorů probíhá i nadále).

akademie.jpg 

Teď už za sebou máme 6. akademii. Kromě Java akademií probíhají třeba i týdenní akademie testingu - pro nás ohromná příležitost najít "hotové" absolventy, pro ně výborná možnost vyzkoušet si, jak se hledají bugy i jinde než ve hrách.

A jak to vypadá v ​číslec​​​​h? ​Tak kupříkladu v roce 2016 se do Java Akademie přihlásilo 31 lidí, 8 z nich akademii absolvovalo​. Již tradičně se nejvíce hlásili studenti ČVUT (4 uchazeči z FIT, 3 z FEL), našli se ale i zájemci z VŠE, VŠCHT, ČZU a Unicornu či Metropolitní univerzity. Většina uchazečů byla z Prahy, ale zastoupena byla i Morava (Brno, Ostrava) a Slovensko.

Zkušenosti asi nejlíp popsal náš Java Competence Leader Tomáš Koutný: "Musíme počítat s tím, že na Java akademii se hlásí lidi, kterým zbývá třeba půl roku, rok do konce studia. Prioritou je pro ně dodělat školu. Na druhou stranu je to skvělý předvýběr. Když po pohovorech do akademie nabereme 10-12 lidí, ve finále jich přijímáme vždycky 8-10, ta "úmrtnost" je opravdu malá. Po zkušenostech můžu říct, že se to rozhodně osvědčilo. Chodí k nám zajímaví lidi, hodně dobří, a my máme možnost si ověřit nejenom jejich technologické schopnosti, ale taky jestli jsou schopní fungovat v týmu a přemýšlet nad tím, co dělají a k čemu ta práce slouží. A oni zas mají možnost si otestovat, jestli je to bude bavit, proti škole je to rozdíl. Čekají, že se dostanou k něčemu jiném než jenom k teorii, což je pravda, ale taky někdy předpokládají, že se tu budou zabývat strašně složitými úkoly - jenže ta náročnost spočívá spíš v tom, že firma hledá způsob, jak vyvážit rozpočet a požadavky zákazníka - takže ideální řešení použít nemůžeme a musíme hledat to nejlepší možné."

akademie2.jpg 

Zkrátka, funguje to, a navíc oboustranně, jak říkají naše interní zdroje – absolvent naší letní akademie - citujeme: "Na Java akademii jsem šel, když jsem dálkově studoval na FELu - vlastně proto, že jsem chtěl vidět, jak se to dělá v praxi, jak to dělá firma, která se specializuje na komerční projekty. Co mě nejvíc překvapilo, bylo jednak to, že jsme si sáhli na opravdu reálné programování, ale hlavně ten uvolněný styl, v jakém se to celé odehrávalo. Přijdeš, nepřijdeš, tvůj byznys. Když se chceš naučit, máš možnost. Očekávání to určitě splnilo - vzhledem k tomu, že jsem Java akademii vyhrál a nabídli mi práci, tak i předčilo."

      java-akademie-2018.jpg 

Článek z listopadu 2015 byl aktualizován ke dni 5. 6. 2018.


Viera Bohoňková