S čím se potýká Hommo Officus?
30.05.2018
S čím se potýká Hommo Officus?

Moje babička velmi často říkávala, že by si se mnou ráda vyměnila svá bolavá záda. Nebyl by to krásný svět, kdybychom si mohli části těla odšroubovat a nasadit nové a neopotřebené? Bohužel, medicína a bioprinting zatím nedošly tak daleko, abychom si mohli užívat rutinní domácí transplantace. Máme ale možnost vyměnit extenze našeho těla, díky kterým bolest často vzniká. Pro ty z nás, kteří pracují s počítačem nebo musí sedět za stolem v kanceláři z jiných důvodů, se jedná především o stůl a židli. Trávíme u nich většinu našeho dne a pokud je jejich nastavení a stavba vzdálené ideálu, naše zdraví z nich jásat nebude. Jak ten ideál vypadá a na co si dát pozor při výběru kancelářského nábytku?

Nepřítel jménem laptop

Jak už jejich název napovídá, laptopy nebyly vynalezeny pro dlouhodobou práci za stolem. Na spoustě našich stolů ale najdeme právě tyto lehčí, přenosné stroje. Nic nás nedokáže vzdálit od dobrého posedu rychleji než práce s laptopem. Především z toho důvodu, že obrazovka laptopu se nachází příliš nízko a vede ke shrbenému postoji. Po osmi hodinách v podobné poloze se nelze divit velkému procentu lidí trpících bolestmi zad. Ještě než koupíme lepší stůl a židli, je dobrým nápadem podložit si laptop tak, aby jeho obrazovka ležela těsně pod naší optickou horizontální linií a alespoň na délku paže od nás. Musíme být schopni sedět zpříma a naše kolena a paže v ideálním případě spočívají v pravém úhlu k torzu.

ergo-5.png

Kdyby si naši předci vydělávali na antilopy programováním místo jejich přímého lovu, pak by naše tělo bylo mnohem lépe přizpůsobeno polohám, do kterých nás kancelářská práce občas tlačí. Nejen shrbenost u laptopu, ale i další prvky a faktory mohou snadno způsobit nepříjemné potíže. Naše ruce by měly být rovnoběžně se stolem, pohodlně a bez námahy, tak aby lokty a předloktí zůstaly ve stejné linii. Nohy musí stát pevně na zemi, neviklat, ani se příliš neohýbat.

ergo-7.png

Jedno nastavení nestačí

Možnost nastavitelnosti je základem alespoň přijatelné kancelářské židle. Každý z nás má jinou tělesnou stavbu a jiné potřeby během dne, co se týče polohy. Cokoliv s rigidní stavbou, kterou nelze měnit, proto automaticky nesplňuje naše požadavky. Jaké tedy jsou naše hlavní požadavky? Pro lidi, kteří na židli tráví dlouhou a soustavnou dobu, potřebujeme židli s podporou bederní páteře. I ta by měla být pokud možno polohovatelná. Opěrky na ruce pomáhají udržovat naše paže ve správné poloze, takže bez nich se také neobejdeme. Ovšem pro některé úkony mohou opěrky překážet, proto by měly být odejmutelné. Jak opěrky na ruce, tak opěra pro záda by měly být dobře vycpány. I když kožená křesla vypadají luxusně, opak je pravdou pro dlouhodobé sezení. Látky na naší židli by měly dýchat.

U výběru stolu je důležitá jeho výška a také způsob, jakým ho budeme využívat. Počítačoví uživatelé by měli mít minimálně možnost položit si klávesnici/laptop pohodlným způsobem. Jestliže v rámci dne pracujete s velkým množstvím papírových dokumentů, pracovní stůl a jeho rozložení musí umožnit jejich snadnou dostupnost. Párkrát za den se nahnout přes stůl pro sešívačku nezní nijak hrozně. Za roky soustavného nepřirozeného pohybu vám ale vaše tělo dříve nebo později vystaví bolestivý účet.

A když už jsme u pohybu, rozhodně na něj během pracovní doby nezapomínejte. Ne všichni máme možnost si jít o přestávce zacvičit, to ale neznamená, že je vše ztraceno. Občas stačí prostě používat schody místo výtahu a vydat se na za kolegou pěšky místo pokřikování přes kancelář. Do té doby, než nám technologie umožní výměnu bolestivých částí těla, musíme pracovat s tím, co máme. Začíná to výběrem dobrého nábytku, hlídáním správného posedu a pravidelným pohybem. Druh Homo Officus se nepotýká se lvy na savaně, ale i tak musíme čelit nástrahám ohrožujícím naše zdraví.

Lukáš Horák