​​V jako výsledky a volnost
28.02.2018
​​V jako výsledky a volnost

​​​​Nemusíme všechno dělat podle šablon nebo směrnic. Máme do velké míry volné pole působnosti. Můžeme používat nástroje, které nám osobně vyhovují. Můžeme rozvíjet své nápady a nikdo nás v tom nebrzdí. Vždy nám jde ale o to, aby byl na konci včas kvalitní výsledek, který se od nás očekává. Přečtěte si o našich hodnotách od V.

Všichni kolegové ve firmě by v ideálním případě měli napínat svoje síly k tomu, aby společně postupovali od cíle k cíli. Trochu jako řeka, která od pramene (založení, původního nápadu) nabírá na síle a postupně se rozlévá různými směry. Pravidla a směrnice jsou tu pak od toho, aby pomáhaly bezproblémovému chodu společnosti. Nezřídka se ale stává, že se jedná o spletitou změť, složenou téměř výhradně z Hlav 22. Příliš rigidní pravidla způsobí, že řeka zamrzne. Naopak, absolutní volnost vede ke zcela chaotickému pohybu, který nakonec vede k úplné ztrátě směru. My se snažíme, abychom byli schopni ta pravidla, která je potřeba dodržovat, jasně ko​munikovat. Znamená to tedy, že musí být stručná, ​nesmí jích být zbytečně moc a jejich existence musí dávat smysl. Všechno musí spět k tomu, abychom dokázali společně dosahovat stanovených výsledků.

V žádném případě u nás není nikde psáno, že všichni musí používat stejné nástroje. Za předpokladu, že na konci bude stát kvalitně odvedená práce. Svědomité testování povede ke zlepšení vyvíjeného softwaru, ať už tester zapisuje chyby pomocí HP Quality Center nebo v JIRA. Hlavní je, aby se byl tým schopný dohodnout mezi sebou o tom, co všem nejvíc vyhovuje, a v případě potřeby se také podřídit přáním klienta. Volnost musí ruku v ruce postupovat se spoluprací. Nejsem zrovna expert na sportovní pravidla, ale jsem si na 90 procent jistý, že pokud by si člen hokejové reprezentace přinesl na led fotbalový míč, jeho góly by se nepočítaly.

CLV_banner.gif

Vědomí toho, kam se snažíme dostat a jakých výsledků chceme dosáhnout, souvisí i s dalším projevem volnosti v Cleverlance. Dobré nápady vítáme od kohokoliv. Nejsme hluší k návrhům na inovativní řešení nebo zcela nové produkty​ jenom proto, že by s nimi přišel někdo, kdo nesedí na vysoké pozici. Rádi pomáháme naplnit potenciál originálních myšlenek, ale pouze za předpokladu, že o ní bylo opravdu přemýšleno. Revoluční idea by měla být následována sledem otázek. Nepřišel s tím už někdo přede mnou? Existuje reálná možnost, že bychom byli schopní projekt zprovoznit? Mám představu o tom, jaké kroky stojí mezi prvotním nápadem a konečným výsledkem? Navrhnout, že by bylo dobré "udělat Google, ale nějak jako líp", se nesetká s pozitivní odezvou, pokud nemáme jasno v tom, co udělat pro zlepšení.

Volnost a výsledky představují dva aspekty vyššího celku - radosti z práce. Bezcílná činnost vede k frustraci, stejně jako nutnost jednotvárně dodržovat neustále stejné postupy. IT je oblast nepřeberných možností a nedává smysl, abychom všechny narvali do stejných škatulek. Chceme odvádět kvalitní práci na kterou můžeme být hrdí a zároveň se snažíme o to, aby ti, kteří tyto výsledky přinášejí, měli chuť pokračovat dál.

Věříme, že se nám zatím d​aří najít ideální rovnováhu. Ovšem zdaleka tím nekončí naše mini-encyklopedie firemních hodnot. Ať už k vám dorazily tyto řádky v Nuslích nebo v Alfa Centauri, sejdeme se příště u dalšího hesla.