Jak vznikají Java EE a Liferay vývojáři. V Brně.
11.09.2016
Jak vznikají Java EE a Liferay vývojáři. V Brně.

​Venku zavládlo letní počasí, nejeden student to využil k chvilkám oddychu někde u vody.

My v Brně jsme ale nezaháleli! Pět pečlivě vybraných studentů informatických oborů vysokých škol v Brně prošlo v červenci intenzivním zaškolováním a seznamováním se s technologiemi Java EE a Liferay.

Jak jsme je vybírali?

Naše představa byla jasná. Aby zvládli obsah školení a práci na reálných projektech, byla potřeba základní znalost Java SE z předešlé praxe či stáže nebo alespoň ze školních projektů. A protože na našich projektech vyvíjíme backendová i frontendová řešení, byla znalost HTML, CSS, Bootstrap příjemným bonusem navíc. To ostatní jsme byli připravení naučit. Nebylo to ale jednoduché, k tomu bylo zapotřebí velké dávky snahy a píle a hlavně nadšení do vývoje v Java.

kariera.jpg Do výběrového řízení se přihlásilo téměř 30 kandidátů. Bezmála polovina z nich prošla předvýběrem a testováním. Do finálního kola se dostalo 8 kandidátů, ze kterých jsme vybrali 5 nejlepších a podepsali s nimi pracovní smlouvu (tak za své výsledky dostávají i finanční odměnu).

Po úspěšném absolvování měsíčního intenzivního školení se z nich stali platní členové týmu Solution Delivery v Brně, jednotky, která pracuje na vývoji webových aplikací a portálů pro naše významné klienty v celé České republice.

Jak Bootcamp probíhal?

WP_000405.jpg Přednáška ze školení

Junior vývojářům se během akademie intenzivně věnoval přidělený mentor ve spolupráci s team leaderem jednotky. Fáze přípravy školení byla hodně důležitá - šlo o to zvolit obsah tak, aby co nejvíce odpovídal požadavkům, které jsou na vývojáře na projektech skutečně kladeny. Snažili jsme se akademiky naučit to, co následně v praxi skutečně využijí. První dny byly seznamovací, měli možnost si osahat GIT, Maven. Potom už ale šlo do tuhého, pro vývoj je nezbytně nutná znalost technologií Spring, Spring MVC, Hibernate, Junit, Mockito a TDD. To všechno bylo obsahem školení.

Svůj prostor dostala i technologie Liferay, což je open-source podnikový portál založený na jazyce Java, který se skládá z jednotlivých funkčních jednotek, portletů. Umožňuje správu dat, aplikací a procesů z jednoho centrálního uživatelského rozhraní.

V návaznosti na teorii měli účastníci možnost si vše vyzkoušet v praktické části i s využitím metodiky Scrum.  

screene.jpg Ukázka kódu a prezentace ze školení

Školení bylo otevřené i pro stávající zaměstnance. Kdo chtěl, mohl se přidat a prohloubit si tak své znalosti nebo přispět svými zkušenostmi.

scrum

Školení metodiky Scrum

A co je čekalo po skončení Bootcampu?

Spolupráce s našimi zkušenými vývojáři a podpora mentora. Příležitost psát reálné systémy a podílet se na návrhu technického designu, tvorbě vývojové dokumentace. Ale co je nejdůležitější, reálná praxe a znalosti, které jim už nikdo nevezme.

A my doufáme, že potom, co na sobě intenzivně pracovali a obětovali část svých prázdnin, budou pyšní na to, že se můžou podílet na vývoji konkrétních aplikací na našich technologicky unikátních projektech.

Jana Bednaříková