Fit IT: Technologické vychytávky, které zlepší fyzičku
09.05.2018
Fit IT: Technologické vychytávky, které zlepší fyzičku

Za okny se nám pohodlně usadilo jaro a zdá se, že s sebou rovnou přineslo i letní počasí. Probuzená příroda v mnohých také probudí touhu shodit nadbytečná kila nebo si zlepšit výdrž, zpevnit svaly atd. Motivace je ovšem vrtkavá múza. Nadšení může velmi brzy opadnout, pokud neexistuje externí síla, která nás donutí vynaložit námahu a změnit zaběhanou životosprávu. Skoro by se nám hodil malý skřítek, který se vleze do kapsy a štípne nás pokaždé, když se chystáme porušit své  předsevzetí. Skřítky se doposud vypěstovat nepodařilo, ale v kapse téměř každého z nás najdeme zařízení schopné nám pomoci vydržet a udělat v životě pozitivní změnu.

Běhání hrou

Gamifikace patří k velkým moderním trendům tam, kde se střetávají technologie s lidským faktorem a potřebou větší motivace. Z oblasti počítačových her víme (a díky neurovědám také do velké míry známe příslušné mechanismy), že lidé velmi pozitivně reagují i na malá vítězství, dodávaná s odměnou v krátkých intervalech. Pro mozek neexistuje velký rozdíl mezi tím, jestli se nám podařilo dostat elfí lovkyni na vyšší level, nebo se jí o trochu víc podobáme po cvičení v reálném životě. U hry máme ale jasné ukazatele a víme kolik úsilí nám zbývá, než postoupíme dál. Když se nám pak zadaří, často je to provázeno okázalými efekty oslavujícími náš úspěch.

Proto se vyplatí zanášet herní prvky i do každodenní cvičební rutiny. Možná nejúspěšnějším příkladem je aplikace Zombies, Run! Princip je jednoduchý: díky propojení s GPS dokáže tato hra proměnit vaši trasu pro běhání v post-apokalyptický svět, v němž vy figurujete jako posel mezi jednotlivými enklávami zbytku lidstva. Po cestě narazíte na nebezpečné situace, kdy vám zombie budou těsně v patách a zároveň každý váš běh skončí oslavami vašeho hrdinství. Celý narativ probíhá skrze pokyny ve sluchátkách, včetně oznámení o předmětech, které se dostanou do vašeho inventáře, zatímco běžíte. Vřele doporučuji, už jenom pro ten zážitek, kdy máte opravdu pocit, že vám na záda dýchají nemrtví a robotický hlas oznámí úspěšné sebrání pěti párů spodního prádla.

Mobilní motivátor

Úspěšná změna životosprávy se pro mnoho lidí může zdát jako obrovský krok, navíc přes hlubokou rozeklanou propast. Mnohem lepší přístup spočívá ve zlepšení fyzičky prostřednictvím mnoha malých krůčků. I poté se ale lze velmi snadno ztratit v tom, kdy a jaký krůček je pro nás v danou chvíli nejprospěšnější. Aplikace jako např. Fabulous, dokáží rozkouskovat velkou změnu za vás. Nejdříve se naučíte udržovat dobrý pitný režim, poté poznáte důležitost pořádné snídaně a s každým novým úkolem se připomenou i ty staré, tak aby si každý dokázal vytvořit zcela nové, správné návyky.

Pro ty, kteří se ve svojí cestě posunuli dál a snaží se svoje tělo spíše vypilovat než nějak drasticky změnit, existuje velké množství virtuálních trenérů, kteří poradí jak úspěšně potrápit svalstvo. Kromě toho se samozřejmě hodí i kalkulačky na kalorie nebo ušlé a uběhané kilometry.

Než se vydáme na jakoukoliv cestu, musíme vědět, že máme všechno pro to, abychom mohli bez problémů dosáhnout cíle. U cesty za lepším zdravím je potřeba především zajistit dostatečné zásoby nadšení a vůle. Kdyby se počasí zkazilo a sluníčko venku přestalo fungovat jako katalyzátor naší motivace k pohybu, je dobré mít při ruce digitální pomocníky. My jsme si představili špičku ledovce fitness IT, ale pro ty, kteří se rozhodnou “hacknout” svoji mysl a tělo, existuje dnes již obrovské množství možností. Stereotyp, že technologie nás drží doma a v sedě, už dávno neplatí a opak je pravdou.

Lukáš Horák