Čemu se při hledání práce vyhnout v CV
07.03.2018
Čemu se při hledání práce vyhnout v CV

​​​HR oddělením Cleverlance prošly za dobu její existence již desítky tisíc životopisů či profilů na profesionálních sítích. Nestává se, že bychom nějaké CV jen tak zahodili bez pořádného prostudování. Kvalitní IT odborníci nejsou nevyčerpatelný zdroj a jejich nedostatek znamená, že se na každý profil opravdu zaměříme a vážíme jeho přednosti i nedostatky. Při takovém množství zkušeností by ani nebylo možné abychom se nestali experty na to, co v životopisech neradi vidíme - a to stejné lze očekávat i od ostatních společností. Proto jsme se rozhodli se o naše postřehy podělit, nejenom z dobroty srdce, ale také pro vlastní přínos. Může se stát, že vynikající expert má ve svých schopnostech jednu mezeru, a to právě sepisování vlastního profilu. Abychom o takového člověka nepřišli, tady je několik rad, které pomohou se vyhnout těm nejčastějším chybám v životopisech, s jakými se denně potkáváme.

​​Ukažte, ​​​co umíte

​​​​A to doslova. Než se dostaneme k jednotlivým DON'TS, měli bychom si říct to hlavní DO: o vašich schopnostech bude vždy nejlépe mluvit práce samotná. Spíše než seznam všech navštívených vysokých škol nebo pečlivě vybraný font, zaujme náboráře v životopise odkaz na konkrétní výsledky vašeho snažení. Mohou to být grafická portfolia, webové stránky či mobilní aplikace přímo na App storu. Důležité je, aby bylo vidět, že popis vašich schopností v CV nejsou plané řeči, ale dokážete je přetavit do existující "hmatatelné" podoby. Velkou výhodu toho, že se na poli náboru pohybujeme relativně dlouho, představuje možnost vidět měnící se trendy. Dnes jednoznačně platí, že příklady práce upoutají mnohem více než květnatý motivační dopis.
​​

​​ Ale vraťme se zpět k tomu, čemu se vyhnout. Vašemu CV nepomůže, když v něm​ najdeme:

​​​1. Zbytečné informace

​​Pokud to není relevantní k pozici, nemusí to tam být. Obracení burgrů a nezapomínání na okurku u McDonalda je určitě škola života, ale nic to nevypovídá o vašich schopnostech v Javě. Vyhněte se i zbytečnému balastu, jakým je vypisování všech součástí MS Office při popisu vašich PC kompetencí. Jestliže se hlásíte na pozici IT managera, automaticky jejich znalost předpokládáme a jejich uvedení bude naznačovat, že se snažíte svoje CV jen uměle natahovat.

​​2. Přehnan​​é zkušenosti

A to ani tehdy, pokud jsou zcela pravdivé. Na první pohled lze těžko uvěřit, že jste například sám za měsíc naprogramoval celý systém banky. I v případě, že dokážete dělat podobné zázraky, je lepší si je nechat na osobní schůzku, kde budete mít možnost svoji úlohu lépe vysvětlit a podpořit konkrétními důkazy.

​​3. Pro​tichůdné informace

Cílem vašeho profilu je představení vašich hlavních dovedností a zkušeností. Nevypadá ale dobře, pokud si tyto dvě hlavní části odporují. Zmínka o tom, že celý váš profesní život jste pracoval s databází Oracle, následovaná výčtem projektů, v níž tato databáze nebyla použita, znevažuje celkovou informační hodnotu CV a náborář si pak o vás nemůže udělat realistickou představu. Což má za následek menší šance na osobní schůzku.

​​4. Přejím​​ání zásluh firmy na sebe

​​Chceme vědět, na čem jste pracoval vy. Konkrétně a jasně. Je možné, že jste se podílel na obrovském mezinárodním projektu, ale jestliže vaším úkolem bylo vařit kávu​, pak nemá smysl ho uvádět. Vyhněte se používání frází jako "Zde jsme vytvořili…" či "Spolupracovali jsme na…". Působí to dojmem, že mlžíte o vlastním přínosu a nic to neříká o vašich schopnostech.

​​​5. Někoho úpl​​ně jiného, než jak se prezentujete na sociálních sítích

Ať už se sami rozhodnete přiložit k profilu odkaz na svoji aktivitu v rámci sociálních sítí (což je dobré) nebo ne, čekejte, že se na ni budou náboráři dívat. A vůbec nevypadá dobře, pokud se zjistí, že máme před sebou dvě různé osoby, jednu v CV a jednu všude jinde.

​​​​​​Doufáme, že jsme některým lidem​ pomohli najít cestu ze spletitého labyrintu, kterým je psaní dobrého CV. Pamatujte si, že nestačí pouze být dobrý, ale také o tom musíte umět dát vědět ostatním.

Martin Paták